23948sdkhjf

Befolkningen ønsker cigaretpriser fordoblet

60 procent af befolkningen ønsker markant dyrere cigaretter, viser ny undersøgelse.
Et klart flertal af danskerne så gerne, at prisen for en pakke cigaretter blev hævet til det dobbelte, og mange er også positivt indstillede over for andre tiltag, der kan motivere flere til at holde op med at ryge. Det viser en ny holdningsundersøgelse, som analysebureauet Megafon har lavet for Politiken og TV 2.

Her viser tallene, at 60 procent af de adspurgte synes, at prisen på cigaretter burde hæves til det dobbelte.

Professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed er en af de eksperter, der gentagne gange har opfordret til at gøre tobak væsentlig dyrere for at mindske andelen af rygere og i fremtiden forhindre, at så mange som 14.000 danskere årligt dør af rygerelaterede sygdomme, som det er tilfældet i dag.

- Politikerne kan da bare se at komme i gang nu. Undersøgelsen viser tydeligt, at der ikke er nogen grund til at være bange for vælgerne. Hvis regeringen tager sin egen målsætning alvorligt om, at vi skal have en røgfri generation i 2030, er prisstigninger den allermest effektive metode til at nå målet, siger Knud Juel til Politiken.

Alligevel afviser skatteminister Karsten Lauritzen (V) blankt at hæve tobaksafgiften. Han mener, at det ikke vil have nogen effekt, fordi folk blot vil køre over grænsen efter cigaretter i stedet for.

- Regeringen har selvfølgelig en dagsorden om at øge folkesundheden, og naturligvis lytter vi til det flertal af danskerne, der har et ønske om mindre røg og om at leve sundere. Men jeg tror ikke på, at det her vil få dem til at ryge mindre, siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Erfaringer fra udlandet viser ellers, at det virker. I Norge og Storbritannien, som har Europas højeste tobakspriser, er man tæt på at få andelen af rygere ned under 10 procent, mens andelen af danske rygere er stagneret på 22 procent. Som Politiken kunne fortælle torsdag, har Danmark Europas næstlaveste tobakspriser i forhold til, hvad varer til en husholdning ellers koster.

Undersøgelsen fra Megafon viser i øvrigt, at 56 procent af danskerne gerne vil have cigaretter gjort usynlige i butikkerne, så de fremover skal gemmes under disken, og 43 procent mener, at cigaretpakker bør gøres neutrale, så firmaerne ikke kan reklamere via indpakningen, skriver Politiken. 40 procent synes, der skal indføres røgfri arbejdstid på både offentlige og private arbejdspladser, mens 38 procent tilkendegiver, at »lovgivernes jagt på rygere er gået over gevind«.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.312